چرا باید مراقب محصولات آرایشی تقلبی باشید؟

پنجشنبه, ارديبهشت 28, 1396 - 00:59 توسط تحریریه بادبادک

دکتر حسین طباطبایی در هفته نامه سلامت نوشت:



 صددرصد لوازم آرایشی و بهداشتی که خارج از فروشگاه‌های رسمی و معتبر مثل داروخانه‌‌ها می‌فروشند، تقلبی است چون دقیقا لوازمی هستند که فروشگاه‌های معتبر به‌دلیل کیفیت پایین نمی‌خرند. این لوازم کنار خیابان، مترو و مغازه‌های نامعتبر و در شرایط نامناسب عرضه می‌شوند و این فروشندگان هیچ‌گونه مسوولیتی درباره عوارض استفاده از این مواد آرایشی نمی‌پذیرند اما فروشگاه‌ها و داروخانه‌های معتبر شناخته‌شده، شهرت خود را با عرضه کالای بی‌کیفیت زیر سوال نمی‌برند.

 

بگذارید مثالی بزنم؛ مداد ابروی مربوط به یک برند معتبر را که در اروپا ۶ یورو به فروش می‌رسد، به فروشندگان ۵۰ سنت می‌فروشند چون این مداد در پاکستان درست شده و دقیقا شبیه مداد برند اصلی است. حتی مارک هم روی بدنه آن حک شده. در نهایت مداد با قیمت ۲ تا ۳ هزارتومان به دست خریدار ایرانی می‌رسد که کمتر از ۱یورو می‌شود.

 

اگر خریداری هوشیار باشد، کنجکاو می‌شود که بداند مدادی که در اروپا 6 یورو فروخته می‌شود، چطور ممکن است با این قیمت در مغازه وجود داشته باشد؟

 

متاسفانه برخی مغازه‌داران متوجه آگاهی عده‌ای از خریداران شده‌اند و برای همان مداد تقلبی قیمت بالایی در نظر می‌گیرند که آن را اصل جلوه دهند بنابراین باید برای خرید کالای باکیفیت و اصل، فقط از مغازه‌های معتبر خرید کرد تا اگر فرد با استفاده از محصولی دچار عوارض شد، بتواند از طریق قانون پیگیری کند.

 

تفاوت تقلبی و استاندارد چیست؟

۱-  کیفیت ماده آرایشی بسیار پایین است. مثلا نوک برخی مدادهای تقلبی زود می‌شکند و مدام باید تراشیده شود، به طوری که بعد از مدت کوتاهی دیگر قابل‌استفاده نیست.

معمولا وقتی آب به این مواد آرایشی می‌خورد، رنگش عین جوهر پخش می‌شود که نشان از تقلبی بودن آن دارد. از طرفی، اجزای کرم‌ها از چند ماده تشکیل شده‌اند، بنابراین در شرایط نامناسب از هم جدا می‌شوند، به‌طوری که وقتی در آنها را باز می‌کنیم، می‌بینیم اول مایعی مثل آب از آن خارج می‌شود که نشان از فساد دارد و استفاده از آنها عوارض پوستی ناخوشایند و زیانباری ایجاد می‌کند.

۲- ماده‌ای که در این لوازم آرایشی- بهداشتی تقلبی به کار می‌رود، سمی، بی‌کیفیت و ارزان است تا بتوان آن را ارزان عرضه کرد. خیلی از این لوازم در چین و پاکستان درست می‌شود که از ۱۰ سنت تا۲۰ یورو قیمت دارند و آن را بر اساس تقاضای تاجر، در اختیار او قرار می‌دهند.
وقتی تاجر انواع ارزان‌تر را با مارک موردنظر انتخاب می‌کند، همان را برایش تولید می‌کنند و در اختیارش قرار می‌دهند؛ درست مانند نمونه اصلی. مواد سمی به‌کاررفته در این لوازم آرایش هم عوارض موضعی خواهند داشت و هم عوارض سیستمیک.
 
عوارض پوستی چند نشانه فوری و چند نشانه دیررس دارد. علائم فوری این است که پوست در اثر استفاده از آنها در موضع به‌کاررفته قرمز، پوسته‌پوسته و بعد دچار خارش می‌شود.

در بیشتر موارد، فرد متوجه نمی‌شود علت بروز این مشکلات لوازم آرایش است و ممکن است آن را به غذایی که خورده و... ربط داده و استفاده از ماده آرایشی را ادامه ‌دهد. این کار هم باعث می‌شود مشکل حادتر شود.

۳-  این محصولات در محیط استریل ساخته نمی‌شوند، شرایط نگهداری نامناسبی دارند و از آنجایی که بی‌کیفیت هستند و برای تولیدکننده به‌صرفه نیست مواد نگهدارنده لازم در آنها به کار ببرد، استفاده از آنها به آسانی باعث انتقال و ایجاد عفونت می‌شود، به‌طوری که روی پوست دانه‌های چرکی و قرمز به‌وجود می‌آورد. علاوه بر این، پوست ممکن است دچار اگزما شود که علائم آن، قرمزی، خارش و پوسته‌پوسته شدن است.

متاسفانه این عفونت‌ها که معمولا آزمایش‌ها نشان داده ناشی از استافیلوکوک و پسودوموناس است، به راحتی با تماس‌های ساده قابل‌انتقال است و اطرافیان را هم در معرض خطر قرار می‌دهد.

۴-  مواد لوازم آرایشی اصل معمولا جذب پوستی ندارند و فقط روی پوست می‌مانند اما مواد لوازم تقلبی جذب بدن می‌شود و می‌تواند وارد سیستم گردش خون شود، به کبد و کلیه برود و بعد از مصرف طولانی‌مدت، روی این ارگان‌ها تاثیر منفی بگذارد، در حالی که بیمار از علت اصلی مشکل بی‌خبر است.

وقتی هم افراد بعد از مشاهده علائم پوستی به فروشنده یا داروخانه نامعتبر مراجعه می‌کنند، با این پاسخ مواجه می‌شوند که حتما خودشان به دلیل مشکلی به آن حساسیت داشته‌اند یا شرایط نگهداری مطلوب نبوده است.

۵-  شرایط نگهداری لوازم آرایش هم اهمیت دارد و نباید در دمای بالاتر از 25 درجه سانتی‌گراد نگهداری شوند. حتی لوازم آرایش استاندارد نباید در دمای اتاق باشند و در معرض آفتاب یا در محلی که مدت‌ها کسی در آن نیست و دمای آن بالاست و فضایی دمکرده دارد، قرار بگیرند چون فاسد می‌شوند.

با این تفاسیر، معلوم است لوازم آرایشی که در مغازه در معرض آفتاب قرار گرفته، کنار خیابان یا در مترو به فروش می‌رسد، چه وضعیتی دارد.


۶-  نشان دیگر لوازم آرایش تقلبی این است که ظرف آنها پر نیست و بعد از مدت کوتاهی محتویات آن تمام می‌شود و بقیه آن از هواست. متاسفانه خیلی از افراد و صرفا به دلیل قیمت پایین، این کالاهای تقلبی را می‌خرند، در حالی که در بیشتر موارد مجبور می‌شوند چند برابر این به اصطلاح صرفه‌جویی! را خرج درمان کنند.

افزودن دیدگاه جدید

دیدگاه خود را بیان کنید