گل راعی: درمان سوختگی و التهاب عضلات و مفاصل

يكشنبه, فروردين 29, 1395 - 01:01 توسط تحریریه بادبادک

 گل راعی

گیاه گل راعی که در زبان فارسی به نام های علف چای، هوفاریقون و هزار چشم نیز معروف است از گیاهان دارویی رایج و شناخته شده از زمان های قدیم تا به امروز است.

نام هزار چشم به دلیل ظاهر برگهای این گیاه است: چنانچه برگ گل راعی در مقابل نور قرار گیرد نقاط فراوان بسیار کوچک و شفافی مانند سوراخ مشاهده می شود. از اینرو نام علمی این گیاه "پرفوراتوم" است که در زبان لاتینی به معنای سوراخ سوراخ می باشد.

نام انگلیسی این گیاه "سنت جونز ورت" (St John’s Wort) دلالت بر گل دهی آن در حدود روز بیست و چهارم ماه "جون" مصادف با روز "سنت جونز" دارد. مردم انگلیس طبق یک سنت قدیمی در روز "سنت جونز" این گیاه را روی آتش قرار می دهند تا باعث دوری ارواح خبیث گردد. همچنین گفته می شود نام انگلیسی این گیاه برگرفته از نام شوالیه های "سنت جان" است که از آن در میادین جنگهای صلیبی برای مداوای زخم استفاده می نمودند.
 

برای خرید آن‌لاین این محصول روی عکس کلیک کنید:

عصاره روغنی گل راعی

عصاره روغنی گل راعی معروف به "روغن قرمز" از قرار دادن سر شاخه گلدار آن در روغن زیتون و یا آفتابگردان بدست می آید. اگر شیشه روغن حاوی سر شاخه را چند هفته در معرض آفتاب قرار دهید مشاهده خواهید کرد که روغن به رنگ قرمز در خواهد آمد. عامل رنگ آن ماده ای بنام "هیپریسین" است که خاصیت ضد التهاب، آنتی بیوتیک، ترمیم کننده سوختگی های سطحی و زخمهای پوستی، تسکین دردهای عضلانی و ترمیم ترک پا دارد.

خوشبختانه امروزه این گیاه که بطورخود رو در بسیاری از نقاط کشور به ویژه در استانهای مازندران، گلستان و آذربایجان می روید، بصورت زراعی نیز کشت شده و فرآورده هایی از آن بصورت عصاره روغنی، برای ترمیم ترک پا در کشور عرضه شده است.

عصاره روغنی این گیاه در درمان سوختگی و التهاب عضلات و مفاصل، مانند آرنج تنیس بازان، نورالژی و سیاتیک به کار می رود. برای سوختگی چند قطره افشره اسطوخودوس و برای التهاب چند قطره افشره بابونه به آن افزوده و سپس روی موضع قرار دهید.
 

گل راعی در بین داروهای امروز جهان

استفاده از فرآورده های گل راعی در صنایع داروسازی جهان عمدتاً به دو صورت جلدی و خوراکی می باشد .

فرآورده هایی که مصارف جلدی دارند بصورت روغن، کرم و پماد عرضه شده و در درمان سوختگی های سطحی، دردهای عضلانی، ترمیم ترک پا، زخمهای پوستی و حتی درمان کبودیهای پوست ناشی از ضربه بکار می رود. همچنین بررسی های اخیر نشان داده که مصرف این فرآورده ها موجب تسکین التهاب شده و از چرکین شدن و بوجود آمدن مایع تاول مانند، در زیر پوست محل سوختگی، جلوگیری نموده و به تدریج شرایط پیدایش پوست تازه در محل آسیب دیده را فراهم مینمایند. 

با توجه به خواص ضد افسردگی و ضد اختلال کم توجهی ترکیبات موجود در این گیاه (از قبیل "هیپرفورین")، داروهای خوراکی از منشاء گل راعی عمدتاً با خواص مذکور تولید می گردد.

داروهای هومئوپاتی گل راعی نیز با خاصیت ضد افسردگی در کشورهای اروپایی به ویژه آلمان به وفور یافت می شوند. 
 

دمنوش گل راعی

گل راعی بصورت تی بگ در داروخانه های اروپایی عرضه می شود. دمنوش و عصاره خوراکی آن برای درمان افسردگی خفیف و درمان ناهنجاری های رفتاری و همچنین نارسایی های گوارشی (دیپپسی) مصرف می گردد.

گل راعی در صنایع بهداشتی
عصاره گل راعی برای لطافت پوست بسیار موثر است. از اینرو آنرا در انواع کرمهای مرطوب کننده و نرم کننده استفاده می نمایند.

با توجه به خواص ضد سوختگی گل راعی از آن در فرمولاسیون کرمهای بعد از آفتاب نیز استفاده می شود. ولی از آنجایی که مصرف جلدی آن می تواند حساسیت در مقابل نور را تشدید کند و بعد از استفاده از آن معمولاً از استقرار در مقابل تابش نور خورشید اجتناب می شود، از اینرو استفاده از این عصاره در کرمهای ضد آفتاب توصیه نمی گردد.
 

گل راعی به عنوان داروی ضد افسردگی

مشکلات و مسائل دنیای ماشینی امروز باعث شده که روز به روز افسردگی در میان افراد شیوع بیشتری یابد. متأسفانه این پدیده در انواع خود (خفیف، متوسط و یا شدید) در افراد مسن و میان سال و حتی در بسیاری از جوانان دیده می شود. افسردگی می تواند بسیاری از ابعاد زندگی از جمله فعالیتهای روزانه، خوراک، لذتهای زندگی، تفکرات خوب، تحرک، سلامت جسم و روان، تحصیلات و غیره را تحت تأثیر قرار دهد. در نتیجه فرد افسرده نمی تواند از زندگی خود به خوبی بهره مند شود.
برای درمان انواع افسردگی، سالیان درازی است که از داروهای ضد افسردگی شیمیایی استفاده می شود ولی چون درمان افسردگی گاهی چندین ماه و یا چندین سال طول می کشد، بنابراین مصرف کنندگان این داروها همیشه در معرض عوارض داروهای شیمیایی قرار دارند. به همین دلیل در دهه های اخیر تحقیقات وسیعی بر روی گیاهان دارویی با خاصیت ضد افسردگی، آرام بخشی و ضد درد صورت گرفته و تعدادی داروی موثر با حداقل اثرات جانبی به بازار عرضه شده است که گل راعی معروفترین آنهاست، بطوری که تاکنون بیش از 60 نوع دارو از مواد موثره این گیاه در جهان تولید شده است.
امروزه خاصیت این گیاه در درمان افسردگی های خفیف و متوسط و سندروم پیش از قاعدگی (PMS) به تأیید سازمان بهداشت جهانی (WHO) رسیده است.
همچنین بررسی های اخیر نشان داده که خواص این گیاه مشابه داروهای ضد افسردگی از انواع مهار کننده های باز جذب سروتونین (SSRI) می باشد که از جمله کاربرد آنها در انزال های زودرس و بی خوابی است. البته با این ویژگی که فاقد عوارض نامطلوب داروهای مشابه شیمیایی بوده تا جایی که استفاده از آن در اغلب کشورهای پیشرفته بدون نیاز به نسخه پزشک (بصورت OTC) رایج است. شاید به همین دلیل است که گیاه گل راعی امروزه از جمله ده گیاه دارویی پرفروش دنیاست.

احتیاط در مصرف خوراکی گل راعی

مصرف خوراکی گل راعی در موارد ذیل توصیه نمی شود و باید در این موارد حتماً با پزشک خود مشورت نمائید:

- همزمان با داروهای خوراکی ضد بارداری.

- همزمان با داروهای ضد ویروس ایدز (HIV) و داروهای ضد سرطان.

- در دوران بارداری.

- همزمان با داروهای قلبی و داروهای اعصاب.

افزودن دیدگاه جدید

دیدگاه خود را بیان کنید